Afrit Nevele - na 3 km op de rechterkant ( HERTENFARM SERGEANT)  

Damherten - edelherten

1) Damherten

Herten zijn ideale dieren om een stukje gazon of weide kort te houden. Om damherten te houden volstaat een afsluiting vanaf 1 m80. Voor vangst en transport staan wij volledig in zodat de klant zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Bovendien kan je de herten steeds tammer krijgen wanneer je ze elke dag iets lekkers geeft ( keukenafval, korrels,...) op die manier krijgen ze vertrouwen en kunnen ze heel dicht bij u komen te staan.

Damherten worden door ons aangeboden in verschillende kleuren, zo kan je damherten met een lichte kleur hebben waarbij de witte stippen heel erg zichtbaar zijn, anderzijds heb je de bruine tot zelf de zwarte damherten.

We hebben zowel hindes als bokjes beschikbaar,  prijzen gemiddeld 150 a 175 euro. ( Afhankelijk van seizoen) ook drachtige hindes verkrijgbaar ( kleine meerprijs).

 

          damherttwee  dam  

Gezelschap

Herten zijn kuddedieren, daarom ga je ze best minimaal per 2 gaan houden. Je kan er ook voor kiezen om alleen vrouwelijke dieren met één mannelijk dier te houden.

Weide en omheining

Het aantal herten dat je op de weide kan worden gehouden, hangt af van  het type weide en de mate waarin nog bijgevoederd wordt. Met een goed weidemanagement kan je per 400 a 500 m²een hert gaan houden, en dan hoef je alleen gedurende de winter hooi bij te voeren en wat korrels. Hoe kleiner de weide, hoe meer de dieren moeten bijgevoederd worden.

De aanwezigheid van struikgewas of de mogelijkheid om rondom de stal te lopen geeft de dieren een gevoel van veiligheid. Voorzie in de weide ook enkele bomen of flinke boomstronken. Dit is belangrijk voor de mannelijke dieren om hun gewei aan af te schuren en voor de andere herten ook prettig als beschutting.

Voor de afsluiting van de weide met de omheining zeker 1,80 m hoog zijn, want alle hertensoorten kunnen goed springen. 

Stal

Herten zijn zeer sterke dieren en hebben enkel een schuilplaats nodig, dus dit mag een open schuilhok zijn die het toch handig maakt om het voer wat droog te stellen.                                                       

Zorg dat de gesloten kant van de stal naar de regen- en windinval staat. De stal mag 1 of 2 zijdes open zijn.

Als ondergrond in de stal voorzie je best een goede laag stro, dit hebben ze graag. Eventueel een verharding rond de stal mag ook, verharding helpt ook voor het correct afslijten van de hoeven.

Voeding

Herten moeten steeds ruwvoer, proper water en een zoutliksteen tot hun beschikking hebben. Goed ruwvoer is bijvoorbeeld hooi of gras. Voer liefst vanuit een ruif, dan heb je minder verspilling.

Herten eten ook graag op de grond gevallen eikels, bladeren en struiken. Ze knabbelen graag aan takken en het is dus zeer goed om ze af en toe wat bladeren of takken te geven. In de winter gaan we dan ook gaan bijvoederen met hertenkorrels  ( bij ons verkrijgbaar).

 

2) Edelherten

Een grotere hertensoort dan de damherten zijn edelherten. Edelherten kunnen alsook particulier gehouden worden maar er is een iets grotere oppervlakte vereist.  Net als bij de damherten zorgen wij voor de vangst en het vervoer van deze herten. Edelherten hebben meestal een donkerbruine kleur.

         edelherten  edelhertenkudde

U mag altijd de dieren komen bezichtigen (na telefonisch contact). wij staan u graag bij met advies.

 

openingsuren

Ma tot Za open van 9 u tot 18 u

Gesloten op dinsdag 

Zondag open van 9 u tot 15 u.

 

Op Pinksteren en pinkstermaandag open van 9 u tot 15 u 

 

 

huur een kameel

adresgegevens

HERTENFARM SERGEANT
Biebuyckstraat 25
9850 Nevele

0499 43.07.07
info@legkippen.be